Menu dla serca

Menu dla serca

DIETA DLA OSÓB Z NIEWYDOLNOŚCIĄ SERCA


Prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających korzystnie na stan zdrowia człowieka. Konsekwencjami niezbilansowanego żywienia są m.in.: nieprawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny, ogólny zły stan zdrowia, podatność na choroby, zmniejszenie wydajności pracy, a nawet przedwczesny zgon.


Zasady diety

1. Ogranicz spożycie soli kuchennej, która powoduje zatrzymanie wody w organizmie i przyczynia się do pogłębiania objawów choroby takich jak obrzęki, duszność, przyspieszona praca serca.

Dlatego też:

  • unikaj spożywania produktów zawierających znaczne ilości soli - wędlin, kiełbas, konserw mięsnych i rybnych, serów dojrzewających (żółtych) i pleśniowych,
  • wyeliminuj ze swojej diety solone orzeszki i chipsy,
  • ograniczaj dodatek soli w czasie gotowania potraw, nie dosalaj potraw w czasie posiłków - przeciętnie z tych dwóch źródeł pochodzi około 60% soli w diecie,
  • zastępuj sól kuchenną (chlorek sodu), przyprawami typu czosnek, chrzan, koperek, sok z cytryny itd.
  • stosowanie substytutów soli (np. chlorku potasu) wymaga ostrożności, bowiem zawierają one potas, co w połączeniu z ACE inhibitorem może prowadzić do hiperkaliemii.

2. Ogranicz ilość spożywanych płynów maksymalnie do 2 l dziennie, z uwagi na to, że w tej chorobie upośledzone jest usuwanie wody z organizmu.

3. Spożywaj 4-5 małych posiłków dziennie, aby wypełnienie żołądka treścią pokarmową nie było zbyt duże, co pozwoli na unikniecie nudności, duszności lub wzdęcia.

4. Unikaj produktów i potraw bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które są niepożądane w prewencji i leczeniu chorób serca (dotyczy to szczególnie osób o podwyższonym poziomie cholesterolu).

5. Uzupełnij dietę w potas

  • wybieraj produkty bogate w ten pierwiastek,
  • jedz dużo warzyw i owoców,
  • stosuj suplementację tylko po zaleceniu przez lekarza.



Założenia diety


Produkty zalecane Produkty przeciwwskazane
Produkty zbożowe Pieczywo pszenne, jasne, czerstwe. Ryż. Makaron drobny. Płatki kukurydziane. Kasze drobne. Pieczywo żytnie, razowe, świeże. Rogaliki francuskie (croissant) Kasze gruboziarniste. Makarony grube.
Nabiał Mleko chude. Sery chude np. chudy twaróg. Jogurt chudy. Kefir chudy. Białko jajek. Pełne mleko. Śmietana. Mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery żółte i pleśniowe. Jogurty pełnotłuste.
Zupy Zupy warzywne z warzyw świeżych lub mrożonych przygotowane bez dodatku soli. Zupy zagęszczone, koncentraty zup. Zupy z proszku. Zupy zaprawiane śmietaną.
Ryby Ryby (szczególnie z rusztu, gotowane). Unikać skóry. Ryby, wędzone, marynowane, solone, konserwy rybne.
Mięso Wszystkie chude gatunki mięsa i drobiu. Pasztety mięsne, konserwy mięsne. Mięso i wędliny z widocznym tłuszczem. Wędliny słone. Kaczki. Gęsi.
Tłuszcze Oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek (w ograniczonych ilościach). Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Masło dozwolone dla osób o prawidłowym poziomie cholesterolu. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde.
Owoce, warzywa Warzywa świeże i mrożone. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowane (niesłodzone). Warzywa solone i konserwowane: kapusta kwaszona, ogórki kwaszone, pikle warzywne. Ziemniaki pieczone, frytki, chipsy.
Desery Sorbety. Galaretki. Bezy. Budynie na mleku chudym. Sałatki owocowe. Marmoladki. Orzechy solone. Kremy. Budynie na pełnym mleku. Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. pączki, ciastka, paszteciki, babeczki). Czekolada. Toffi. Karmelki. Batony.
Napoje (w ilości zalecanej) Woda. Soki owocowe, soki warzywne (bez dodatku soli). Napoje alkoholowe. Czekolada. Słodzone napoje gazowane i wody gazowane. Sok pomidorowy.
Sosy, przyprawy Zioła. Przyprawy korzenne łagodne. Sól dodana, pieprz, ocet, papryka, musztarda, ziele angielskie, liście laurowe. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz.

Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Warszawa 2005



Realizacja serwisu współfinansowana ze srodków Unii Europejskiej Regionalnego Programu Operacyjnego
Województwa Mazowieckiego 2014 – 2020 w ramach projektu "Rozwój systemu e-usług w Narodowym Instytucie Kardiologii w Warszawie"