Menu dla serca

Menu dla serca

DIETA DLA OSÓB Z NADCIŚNIENIEM


Prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających korzystnie na stan zdrowia człowieka. Konsekwencjami niezbilansowanego żywienia są m.in.: nieprawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny, ogólny zły stan zdrowia, podatność na choroby, zmniejszenie wydajności pracy, a nawet przedwczesny zgon.


Żywienie w nadciśnieniu tętniczym


Prawidłowe żywienie jest jednym z tych czynników, które mogą zarówno ochronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, jak i ułatwić walkę z już rozpoznanym nadciśnieniem.


1. Ważne jest przede wszystkim ograniczenie spożycia soli kuchennej (a właściwie zawartego w niej sodu). Oznacza to unikanie produktów zawierających duże ilości soli (czyli bogatych w sód), takich jak: wędzone mięsa, ryby, wędliny, produkty marynowane, kiszone (kiszona kapusta, ogórki), konserwy, potrawy typy fast food, słone paluszki, krakersy, chipsy itp. Również konieczne jest zmniejszenie ilości soli dodawanej do potraw przygotowywanych w domu oraz unikanie solenia przy stole, bowiem aż 60% soli w naszej diecie pochodzi z tych źródeł. Dobrze byłoby skonsultować z lekarzem możliwość zastąpienia soli kuchennej substytutami soli (najczęściej są to mieszanki chlorku potasu i chlorku sodu), a także zastępować sól dozwolonymi przyprawami. Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny dziennie spożywać więcej niż 4000 mg soli tzn. 1600 mg sodu.

2. Korzystne jest natomiast zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców, zwłaszcza tych bogatych w potas (pomaga obniżyć ciśnienie) takich jak: pomidory, brukselka, banany, brzoskwinie, czarne porzeczki. W codziennej diecie powinno się znaleźć co najmniej 3500 mg potasu.

3. Ponadto należy ograniczyć spożycie tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych, których źródłem są głównie produkty zwierzęce (tłuste mięsa, sery, masło, smalec), ale także margaryny twarde, kostkowe. Białko powinno być dostarczane zgodnie z normą fizjologiczną tzn. w ilości 1g/kg masy ciała.

4. Osoby otyłe lub z nadwagą powinny ograniczyć wartość energetyczną diety, gdyż redukcja masy ciała wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia.

5. Posiłki powinny być lekkostrawne, stąd zalecane techniki przyrządzania potraw to gotowanie i duszenie bez dodatku tłuszczów. Niedozwolone są potrawy smażone, pieczone lub duszone z dodatkiem tłuszczu.




Praktyczne wskazówki

Ogranicz spożycie soli

  • ilość sodu występująca naturalnie w produktach wystarcza do pokrycia naszego zapotrzebowania na ten składnik, używaj soli bardzo oszczędnie
  • nie sól potraw przed spróbowaniem
  • unikaj produktów bogatych w sól tzn. gotowych potraw, konserw, zup w proszku, kostek rosołowych, maggi, sosu sojowego, kwaszonek (kapusty kwaszonej, ogórków kwaszonych itp.)
  • ogranicz spożycie serów żółtych, wędlin
  • stosuj zioła przyprawowe takie jak: majeranek, tymianek, cząber, bazylia, estragon, które ułatwią przyzwyczajenie się do niższej zawartości soli

Wybieraj

  • chude mięso wołowe, cielęcinę, drób i ryby
  • mleko, jogurty i twarogi o niskiej zawartości tłuszczu
  • wszelkiego rodzaju warzywa świeże i mrożone oraz owoce, ze szczególnym uwzględnieniem bogatych w potas (pomidory, bakłażan, boćwina, brokuły, brukselka, jarmuż, kalarepa, marchew, seler, szparagi, ziemniaki, banan, brzoskwinia, melon, porzeczki czarne, owoce suszone)
  • soki naturalne niesłodzone

Założenia diety


Produkty zalecane Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach Produkty przeciwwskazane
Produkty zbożowe Pieczywo pszenne o niskiej zawartości sodu, czerstwe. Mąka pszenna, drobne kasze: manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna łamana, gryczana łamana, ryż, płatki owsiane. Inne pieczywo o niskiej zawartości sodu. Mąka krupczatka, mąka sojowa, drobne makarony oraz pozostałe kasze przecierane. Rogaliki francuskie (croissant). Pieczywo razowe, mocno solone, pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia. Grube nieprzecierane kasze, grube makarony, płatki kukurydziane, większe ilości produktów z mąki razowej.
Nabiał Mleko chude. Sery chude np. chudy twaróg. Jogurt chudy. Kefir chudy. Białka jaj. Serki twarogowe półtłuste. Jaja całe na miękko, w koszulkach 2-3 sztuki w tygodniu. Sery żółte i topione, tłuste twarogi, mleko skondensowane Jaja na twardo.
Zupy Zupy warzywne. Chude wywary mięsne. Zupy zagęszczone. Zupy zaprawiane śmietaną.
Ryby Ryby chude: dorsz, kergulena, płastuga, morszczuk, mintaj. Ryby smażone na właściwym oleju. Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela.
Mięso Indyki, kurczaki. Cielęcina. Króliki. Dziczyzna. Chuda wołowina. Do kanapek chude gotowane lub pieczone mięso (cielęcina, wołowina, indyk), galaretka z kurcząt. Jagnięcina, chuda wieprzowina (polędwica, schab). Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne. Wędliny wszystkie.
Tłuszcze Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy.
Owoce, warzywa Warzywa świeże i mrożone (poza wymienionymi obok). Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowane (niesłodzone). Przy dobrej tolerancji: brokuły, bakłażany, cukinia, kabaczek, kalafior, młoda kalarepka, kapusta włoska, fasolka szparagowa oraz w małych ilościach strączkowe. Warzywa kiszone, solone i konserwowane. Potrawy warzywne odgrzewane, smażone lub pieczone z tłuszczem. Słodkie przetwory owocowe.
Słodycze Miód, cukier, niskosłodzone dżemy ( w ograniczonych ilościach). Czekolada, czekoladki, chałwa, ciasta i ciasteczka przemysłowo wytwarzane z dodatkiem proszku do pieczenia.
Napoje Herbatki ziołowe, owocowe, soki warzywne, woda mineralna niegazowana niskosodowa (do 100mg sodu na litr), kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna. Mocna kawa, mocna herbata, mocne kakao, napoje alkoholowe, Napoje gazowane.
Przyprawy Przyprawy łagodne w smaku: wanilia, cynamon, szafran, goździki, sok z cytryny, nasiona kminku, czarnuszki, liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, szałwii, majeranku, lebiodki. Niewielkie ilości cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku. Sól, pieprz naturalny, ocet , musztarda, keczup, gorczyca, ostra papryka, magii, kostki rosołowe, sos sojowy, zupy w proszku, wszystkie marynaty.

Tabela wartości odżywczych


  Zawartość potasu
(mg)
Zawartość sodu
(mg)
Mleko i przetwory    
Mleko 1,5% tłuszczu 141

45

Mleko 0,5% tłuszczu 141

45

Jogurt naturalny 2% tłuszczu
200

63

Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu 179

47

Kefir 2% tłuszczu 122

38

Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu 150

60

Ser camembert pełnotłusty
101

966

Ser brie pełnotłusty
100

880

Ser edamski tłusty 81

618

Twaróg chudy 96

41

Ser typu "Feta"
62

1100

Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty 117

47

Serek twarogowy ziarnisty
80

380

Jaja    
Jaja kurze całe 133 141

Białko jaja kurzego 154

200

Pieczywo mieszane    
Chleb baltonowski 136

434
Chleb chrupki 448

272

Chleb zwykły 148

391

Pieczywo żytnie    
Chleb żytni jasny
115

456

Chleb żytni razowy litewski
314

357

Chleb żytni sitkowy 217

464

Pumpernikiel 310

395

Pieczywo pszenne    
Bułki bagietki 124

710

Bułki grahamki 228

473

Bułki pszenne zwykłe
112

379

Bułki kajzerki 116

463

Pieczywo półcukiernicze    
Bułki i rogale maślane 133

398
Chałka 113

279
Produkty śniadaniowe    
Musli z owocami suszonymi 564

101

Musli z rodzynkami i orzechami 443

122
Płatki kukurydziane 100

1167

Mięso wieprzowe (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)    
Schab surowy z kością 343

42

Szynka surowa 289

62

Mięso wołowe i cielęce (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)    
Wołowina, polędwica 382

52

Wołowina, rostbef
350

64

Wołowina, szponder 266

63

Cielęcina, łopatka 395

87

Cielęcina, sznyclówka 320

68

Podroby (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)    
Nerki wieprzowe 313

205

Wątroba wieprzowa 311

83

Wątroba wołowa
294

117

Drób (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)    
Gęsi, tuszka 243

48

Indyk, tuszka 300

63

Kaczka, tuszka 242

66

Kurczak, tuszka 305

61

Podroby drobiowe (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)    
Wątróbka kurczaka 300

85

Żołądek kurczaka 188

69

Wędliny wieprzowe, wołowe i mieszane    
Polędwica luksusowa 325

1555

Szynka wieprzowa gotowana
319

857

Szynka wołowa gotowana 401

914

Szynkówka wieprzowa 294

1115

Szynkówka wołowa 338

1112

Kiełbasa podwawelska 303

1017

Kiełbasa zwyczajna 258

848

Salami 348

1307

Parówki popularne 120

889

Wędliny podrobowe    
Kiszka pasztetowa 144

788

Kiszka kaszana jęczmienna 144

772

Pasztet pieczony
373

817

Salceson włoski
143

815

Wędliny z indyka
   
Baton szynkowy z indyka 304

826

Kiełbasa szynkowa z indyka 392

900

Polędwica z indyka
362

763

Szynka z indyka 387

612

Wędliny z kurczaka
   
Polędwica z piersi kurczaka 366

705

Szynka delikatesowa z kurczaka 331

797

Szynka z piersi kurczaka 380

933

Kiełbasa szynkowa z kurczaka 302

725

Kiełbasa kanapkowa z kurczaka 154

720

Ryby wędzone
   
Dorsz wędzony 300

1170

Łosoś wędzony 330

1470

Makrela wędzona 275

1170

Pikling 285

1170

Przetwory rybne
   
Sałatka z dorsza 370

684

Sardynka w pomidorach 410

350

Śledź marynowany 74

1050

Śledź w oleju 241

562

Śledź w sosie pomidorowym
288

548

Tuńczyk w wodzie 182

515

Tuńczyk w oleju 248

515

Warzywa świeże (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)
   
Brokuły 385

7

Fasolka szparagowa 264

6

Kalafior
214

26

Kapusta biała 228

19

Marchew 282

82

Ogórek 125

11

Papryka czerwona 255

3

Pomidor 282

8

Rzodkiewka 236

11

Ziemniaki, średnio 443

7

Przetwory warzywne
   
Groszek zielony, konserwowy 114

178

Kapusta kwaszona
211

260

Ogórek kwaszony 99

703

Ogórek konserwowy 54

389

Owoce świeże
   
Ananas 220 1

Arbuz
130 1
Banan 395 1
Brzoskwinia
200 3

Jabłko
134 2

Kiwi 290 4

Melon 382 22

Pomarańcza 183 3

Porzeczka czarna 336 2

Śliwka 208 2

Truskawka 133 1

Winogrona 226 2

Owoce suszone
   
Banany 1493 4

Morele 1666 5

Rodzynki 833 21

Orzechy i nasiona
   
Migdały 778 14
Orzechy arachidowe 720 16
Orzechy laskowe 616 2

Orzechy włoskie 474

4

Dynia, pestki 810

18

Ciasta i ciasteczka
   
Babka biszkoptowa 92

56

Babka drożdżowa 189

174

Jagodzianki 116

137

Rolada z masą makową 369

52

Pączki 167

137

Torcik W-Z 208

70

Solinki 141

1093

Groszek ptysiowy
161 529

Batony    
Baton „Mars” 192

186

Baton ”Milky Way” 145

242

Baton ”Snickers” 312

359

Chipsy    
Chipsy solone 801

690

Chipsy paprykowe 893

859

Chipsy bekonowe 829

746

Inne    
Przyprawa typu Jarzynka 354

23982

Musztarda 165

760

Sól biała 0 38850

Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Warszawa 2005



Realizacja serwisu współfinansowana ze srodków Unii Europejskiej Regionalnego Programu Operacyjnego
Województwa Mazowieckiego 2014 – 2020 w ramach projektu "Rozwój systemu e-usług w Narodowym Instytucie Kardiologii w Warszawie"