Menu dla serca
DIETA DLA OSÓB Z NADCIŚNIENIEM
Prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających korzystnie na stan zdrowia człowieka. Konsekwencjami niezbilansowanego żywienia są m.in.: nieprawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny, ogólny zły stan zdrowia, podatność na choroby, zmniejszenie wydajności pracy, a nawet przedwczesny zgon.
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
Prawidłowe żywienie jest jednym z tych czynników, które mogą zarówno ochronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, jak i ułatwić walkę z już rozpoznanym nadciśnieniem.
1. Ważne jest przede wszystkim ograniczenie spożycia soli kuchennej (a właściwie zawartego w niej sodu). Oznacza to unikanie produktów zawierających duże ilości soli (czyli bogatych w sód), takich jak: wędzone mięsa, ryby, wędliny, produkty marynowane, kiszone (kiszona kapusta, ogórki), konserwy, potrawy typy fast food, słone paluszki, krakersy, chipsy itp. Również konieczne jest zmniejszenie ilości soli dodawanej do potraw przygotowywanych w domu oraz unikanie solenia przy stole, bowiem aż 60% soli w naszej diecie pochodzi z tych źródeł. Dobrze byłoby skonsultować z lekarzem możliwość zastąpienia soli kuchennej substytutami soli (najczęściej są to mieszanki chlorku potasu i chlorku sodu), a także zastępować sól dozwolonymi przyprawami. Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny dziennie spożywać więcej niż 4000 mg soli tzn. 1600 mg sodu.
2. Korzystne jest natomiast zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców, zwłaszcza tych bogatych w potas (pomaga obniżyć ciśnienie) takich jak: pomidory, brukselka, banany, brzoskwinie, czarne porzeczki. W codziennej diecie powinno się znaleźć co najmniej 3500 mg potasu.
3. Ponadto należy ograniczyć spożycie tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych, których źródłem są głównie produkty zwierzęce (tłuste mięsa, sery, masło, smalec), ale także margaryny twarde, kostkowe. Białko powinno być dostarczane zgodnie z normą fizjologiczną tzn. w ilości 1g/kg masy ciała.
4. Osoby otyłe lub z nadwagą powinny ograniczyć wartość energetyczną diety, gdyż redukcja masy ciała wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia.
5. Posiłki powinny być lekkostrawne, stąd zalecane techniki przyrządzania potraw to gotowanie i duszenie bez dodatku tłuszczów. Niedozwolone są potrawy smażone, pieczone lub duszone z dodatkiem tłuszczu.
![Warzywa](assets/images/articles/kontrolij-ciezar_flat.jpg)
Praktyczne wskazówki
Ogranicz spożycie soli
- ilość sodu występująca naturalnie w produktach wystarcza do pokrycia naszego zapotrzebowania na ten składnik, używaj soli bardzo oszczędnie
- nie sól potraw przed spróbowaniem
- unikaj produktów bogatych w sól tzn. gotowych potraw, konserw, zup w proszku, kostek rosołowych, maggi, sosu sojowego, kwaszonek (kapusty kwaszonej, ogórków kwaszonych itp.)
- ogranicz spożycie serów żółtych, wędlin
- stosuj zioła przyprawowe takie jak: majeranek, tymianek, cząber, bazylia, estragon, które ułatwią przyzwyczajenie się do niższej zawartości soli
Wybieraj
- chude mięso wołowe, cielęcinę, drób i ryby
- mleko, jogurty i twarogi o niskiej zawartości tłuszczu
- wszelkiego rodzaju warzywa świeże i mrożone oraz owoce, ze szczególnym uwzględnieniem bogatych w potas (pomidory, bakłażan, boćwina, brokuły, brukselka, jarmuż, kalarepa, marchew, seler, szparagi, ziemniaki, banan, brzoskwinia, melon, porzeczki czarne, owoce suszone)
- soki naturalne niesłodzone
Założenia diety
Produkty zalecane | Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach | Produkty przeciwwskazane | |
---|---|---|---|
Produkty zbożowe | Pieczywo pszenne o niskiej zawartości sodu, czerstwe. Mąka pszenna, drobne kasze: manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna łamana, gryczana łamana, ryż, płatki owsiane. | Inne pieczywo o niskiej zawartości sodu. Mąka krupczatka, mąka sojowa, drobne makarony oraz pozostałe kasze przecierane. | Rogaliki francuskie (croissant). Pieczywo razowe, mocno solone, pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia. Grube nieprzecierane kasze, grube makarony, płatki kukurydziane, większe ilości produktów z mąki razowej. |
Nabiał | Mleko chude. Sery chude np. chudy twaróg. Jogurt chudy. Kefir chudy. Białka jaj. | Serki twarogowe półtłuste. Jaja całe na miękko, w koszulkach 2-3 sztuki w tygodniu. | Sery żółte i topione, tłuste twarogi, mleko skondensowane Jaja na twardo. |
Zupy | Zupy warzywne. Chude wywary mięsne. | Zupy zagęszczone. Zupy zaprawiane śmietaną. | |
Ryby | Ryby chude: dorsz, kergulena, płastuga, morszczuk, mintaj. | Ryby smażone na właściwym oleju. | Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela. |
Mięso | Indyki, kurczaki. Cielęcina. Króliki. Dziczyzna. Chuda wołowina. Do kanapek chude gotowane lub pieczone mięso (cielęcina, wołowina, indyk), galaretka z kurcząt. | Jagnięcina, chuda wieprzowina (polędwica, schab). | Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne. Wędliny wszystkie. |
Tłuszcze | Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. | Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy. | |
Owoce, warzywa | Warzywa świeże i mrożone (poza wymienionymi obok). Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowane (niesłodzone). | Przy dobrej tolerancji: brokuły, bakłażany, cukinia, kabaczek, kalafior, młoda kalarepka, kapusta włoska, fasolka szparagowa oraz w małych ilościach strączkowe. | Warzywa kiszone, solone i konserwowane. Potrawy warzywne odgrzewane, smażone lub pieczone z tłuszczem. Słodkie przetwory owocowe. |
Słodycze | Miód, cukier, niskosłodzone dżemy ( w ograniczonych ilościach). | Czekolada, czekoladki, chałwa, ciasta i ciasteczka przemysłowo wytwarzane z dodatkiem proszku do pieczenia. | |
Napoje | Herbatki ziołowe, owocowe, soki warzywne, woda mineralna niegazowana niskosodowa (do 100mg sodu na litr), kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna. | Mocna kawa, mocna herbata, mocne kakao, napoje alkoholowe, Napoje gazowane. | |
Przyprawy | Przyprawy łagodne w smaku: wanilia, cynamon, szafran, goździki, sok z cytryny, nasiona kminku, czarnuszki, liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, szałwii, majeranku, lebiodki. | Niewielkie ilości cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku. | Sól, pieprz naturalny, ocet , musztarda, keczup, gorczyca, ostra papryka, magii, kostki rosołowe, sos sojowy, zupy w proszku, wszystkie marynaty. |
Tabela wartości odżywczych
Zawartość potasu (mg) |
Zawartość sodu (mg) |
|
Mleko i przetwory | ||
Mleko 1,5% tłuszczu |
141 |
45 |
Mleko 0,5% tłuszczu |
141 |
45 |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu |
200 |
63 |
Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu |
179 |
47 |
Kefir 2% tłuszczu |
122 |
38 |
Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu |
150 |
60 |
Ser camembert pełnotłusty |
101 |
966 |
Ser brie pełnotłusty |
100 |
880 |
Ser edamski tłusty |
81 |
618 |
Twaróg chudy |
96 |
41 |
Ser typu "Feta" |
62 |
1100 |
Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty |
117 |
47 |
Serek twarogowy ziarnisty |
80 |
380 |
Jaja | ||
Jaja kurze całe | 133 |
141 |
Białko jaja kurzego |
154 |
200 |
Pieczywo mieszane | ||
Chleb baltonowski |
136 |
434 |
Chleb chrupki |
448 |
272 |
Chleb zwykły |
148 |
391 |
Pieczywo żytnie | ||
Chleb żytni jasny |
115 |
456 |
Chleb żytni razowy litewski |
314 |
357 |
Chleb żytni sitkowy |
217 |
464 |
Pumpernikiel |
310 |
395 |
Pieczywo pszenne | ||
Bułki bagietki |
124 |
710 |
Bułki grahamki |
228 |
473 |
Bułki pszenne zwykłe |
112 |
379 |
Bułki kajzerki |
116 |
463 |
Pieczywo półcukiernicze | ||
Bułki i rogale maślane |
133 |
398 |
Chałka |
113 |
279 |
Produkty śniadaniowe | ||
Musli z owocami suszonymi |
564 |
101 |
Musli z rodzynkami i orzechami |
443 |
122 |
Płatki kukurydziane |
100 |
1167 |
Mięso wieprzowe (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw) | ||
Schab surowy z kością |
343 |
42 |
Szynka surowa |
289 |
62 |
Mięso wołowe i cielęce (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw) | ||
Wołowina, polędwica |
382 |
52 |
Wołowina, rostbef |
350 |
64 |
Wołowina, szponder |
266 |
63 |
Cielęcina, łopatka |
395 |
87 |
Cielęcina, sznyclówka |
320 |
68 |
Podroby (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw) | ||
Nerki wieprzowe |
313 |
205 |
Wątroba wieprzowa |
311 |
83 |
Wątroba wołowa |
294 |
117 |
Drób (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw) | ||
Gęsi, tuszka |
243 |
48 |
Indyk, tuszka |
300 |
63 |
Kaczka, tuszka |
242 |
66 |
Kurczak, tuszka |
305 |
61 |
Podroby drobiowe (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw) | ||
Wątróbka kurczaka |
300 |
85 |
Żołądek kurczaka |
188 |
69 |
Wędliny wieprzowe, wołowe i mieszane | ||
Polędwica luksusowa |
325 |
1555 |
Szynka wieprzowa gotowana |
319 |
857 |
Szynka wołowa gotowana |
401 |
914 |
Szynkówka wieprzowa |
294 |
1115 |
Szynkówka wołowa |
338 |
1112 |
Kiełbasa podwawelska |
303 |
1017 |
Kiełbasa zwyczajna |
258 |
848 |
Salami |
348 |
1307 |
Parówki popularne |
120 |
889 |
Wędliny podrobowe | ||
Kiszka pasztetowa |
144 |
788 |
Kiszka kaszana jęczmienna |
144 |
772 |
Pasztet pieczony |
373 |
817 |
Salceson włoski |
143 |
815 |
Wędliny z indyka |
||
Baton szynkowy z indyka |
304 |
826 |
Kiełbasa szynkowa z indyka |
392 |
900 |
Polędwica z indyka |
362 |
763 |
Szynka z indyka |
387 |
612 |
Wędliny z kurczaka |
||
Polędwica z piersi kurczaka |
366 |
705 |
Szynka delikatesowa z kurczaka |
331 |
797 |
Szynka z piersi kurczaka |
380 |
933 |
Kiełbasa szynkowa z kurczaka |
302 |
725 |
Kiełbasa kanapkowa z kurczaka |
154 |
720 |
Ryby wędzone |
||
Dorsz wędzony |
300 |
1170 |
Łosoś wędzony |
330 |
1470 |
Makrela wędzona |
275 |
1170 |
Pikling |
285 |
1170 |
Przetwory rybne |
||
Sałatka z dorsza |
370 |
684 |
Sardynka w pomidorach |
410 |
350 |
Śledź marynowany |
74 |
1050 |
Śledź w oleju |
241 |
562 |
Śledź w sosie pomidorowym |
288 |
548 |
Tuńczyk w wodzie |
182 |
515 |
Tuńczyk w oleju |
248 |
515 |
Warzywa świeże (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw) |
||
Brokuły |
385 |
7 |
Fasolka szparagowa |
264 |
6 |
Kalafior |
214 |
26 |
Kapusta biała |
228 |
19 |
Marchew |
282 |
82 |
Ogórek |
125 |
11 |
Papryka czerwona |
255 |
3 |
Pomidor |
282 |
8 |
Rzodkiewka |
236 |
11 |
Ziemniaki, średnio |
443 |
7 |
Przetwory warzywne |
||
Groszek zielony, konserwowy |
114 |
178 |
Kapusta kwaszona |
211 |
260 |
Ogórek kwaszony |
99 |
703 |
Ogórek konserwowy |
54 |
389 |
Owoce świeże |
||
Ananas | 220 |
1 |
Arbuz |
130 | 1 |
Banan | 395 | 1 |
Brzoskwinia |
200 |
3 |
Jabłko |
134 |
2 |
Kiwi | 290 |
4 |
Melon | 382 |
22 |
Pomarańcza | 183 |
3 |
Porzeczka czarna | 336 |
2 |
Śliwka | 208 |
2 |
Truskawka | 133 |
1 |
Winogrona | 226 |
2 |
Owoce suszone |
||
Banany | 1493 |
4 |
Morele | 1666 |
5 |
Rodzynki | 833 |
21 |
Orzechy i nasiona |
||
Migdały | 778 | 14 |
Orzechy arachidowe | 720 | 16 |
Orzechy laskowe | 616 |
2 |
Orzechy włoskie |
474 |
4 |
Dynia, pestki |
810 |
18 |
Ciasta i ciasteczka |
||
Babka biszkoptowa |
92 |
56 |
Babka drożdżowa |
189 |
174 |
Jagodzianki |
116 |
137 |
Rolada z masą makową |
369 |
52 |
Pączki |
167 |
137 |
Torcik W-Z |
208 |
70 |
Solinki |
141 |
1093 |
Groszek ptysiowy |
161 |
529 |
Batony | ||
Baton „Mars” |
192 |
186 |
Baton ”Milky Way” |
145 |
242 |
Baton ”Snickers” |
312 |
359 |
Chipsy | ||
Chipsy solone |
801 |
690 |
Chipsy paprykowe |
893 |
859 |
Chipsy bekonowe |
829 |
746 |
Inne | ||
Przyprawa typu Jarzynka |
354 |
23982 |
Musztarda |
165 |
760 |
Sól biała | 0 |
38850 |
Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Warszawa 2005
![](/assets/images/RPOWM.png)
![](/assets/images/uelogos.png)
Realizacja serwisu współfinansowana ze srodków Unii Europejskiej Regionalnego Programu Operacyjnego
Województwa Mazowieckiego 2014 – 2020 w ramach projektu "Rozwój systemu e-usług w Narodowym Instytucie Kardiologii w Warszawie"