Co można jeść w Polsce w ramach prewencji i terapii chorób układu krążenia
doc. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek, Instytut Żywności i Żywienia, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowo Zależnych
Dieta zgodna z zasadami prawidłowego żywienia to podstawa profilaktyki i leczenia chorób układu krążenia powstających na podłożu miażdżycy tj. choroba niedokrwienna serca, udar mózgu i miażdżyca tętnic kończyn dolnych. Zdrowe odżywianie może wyeliminować czynniki ryzyka miażdżycy, takie jak podwyższone stężenie cholesterolu i glukozy w surowicy, wysokie ciśnienie krwi oraz nieprawidłowa masa ciała. W profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia dieta powinna być urozmaicona, bogata w warzywa, owoce, produkty zbożowe i strączkowe oraz powinna zawierać ryby, chude mięso i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
Co jeść żeby być zdrowym?
Do najważniejszych składników pokarmowych, które należy brać pod uwagę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, należy tłuszcz oraz warzywa, owoce, produkty zbożowe i strączkowe. W niektórych schorzeniach ograniczenia wymaga spożycie soli i alkoholu. Ponadto istotne znaczenie mogą mieć składniki dodatkowe, takie jak oleje rybne oraz sterole i stanole.
Tłuszcz – pomaga czy szkodzi?
Badania naukowe dowiodły, iż ograniczenie spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych poniżej 10% kaloryczności diety i cholesterolu pokarmowego poniżej 300 mg dziennie zmniejsza występowanie chorób sercowo-naczyniowych.
W nasycone kwasy tłuszczowe obfitują w szczególności następujące produkty spożywcze: masło, tłuszcz wieprzowy (słonina, boczek, smalec), śmietana, tłuste mięsa i wędliny, tłuste sery.
Kwasy tłuszczowe nasycone działają promiażdżycowo, głównie poprzez podwyższenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w surowicy. Ponadto działają prozakrzepowo, prozapalnie. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe, jeżeli zastąpi się nimi kwasy tłuszczowe nasycone, wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Źródłem tych kwasów są oleje roślinne i tłuste ryby. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego należy zastępować olejami roślinnymi takimi jak rzepakowy, oliwkowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany. Ponadto wybierać należy chude mięso i wędliny, drób bez skóry oraz chude produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir – 0% lub 0,5% tłuszczu).
Bogatym źródłem cholesterolu pokarmowego są podroby i wędliny podrobowe, jaja i tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego (masło, śmietana, tłuste sery, tłuszcz wieprzowy, tłuste mięsa i wędliny).
Błonnik to zdrowie
Warzywa, owoce, produkty zbożowe i strączkowe są dobrym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych a także flawonoidów. Dziennie należy spożywać od 400 do 1000 g warzyw i owoców. Preferowane jest pieczywo ciemne oraz wzbogacone w ziarna zbóż. Błonnik pokarmowy, głównie jego frakcja nierozpuszczalna, poprawia perystaltykę jelit i działa przeciw zaparciom. Z kolei frakcja rozpuszczalna błonnika działa redukująco na stężenie cholesterolu, glukozy i ciśnienie krwi.
Najwięcej witaminy mają…
Spośród witamin istotnych w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych wymienić należy witaminy antyoksydacyjne, do których należy witamina E (alfa tokoferol), prowitamina A (betakaroten) i witamina C (kwas askorbinowy). Głównym źródłem tych witamin powinny być produkty naturalne (owoce, warzywa, oleje roślinne), gdyż jak wynika z ostatnich badań klinicznych, suplementacja witaminowa z zastosowaniem dużych dawek tych witamin nie wpływa redukująco na występowanie incydentów sercowo-naczyniowych.
Drugą grupą witamin istotnych w chorobach sercowo-naczyniowych są witaminy biorące udział w metabolizmie homocysteiny, która uznana została za niezależny czynnik tych chorób. Do tych witamin należy kwas foliowy, witamina B6 i witamina B12. Ich niedobór może być przyczyną podwyższonego stężenia homocysteiny. Źródłem tych witamin powinny być produkty naturalne (chude mięso, warzywa liściaste, kapustne), a w niektórych przypadkach suplementacja.
Jedz i pij kolorowo
Flawonoidy należą do związków organicznych dających roślinom barwę, smak, zapach. Główne ich działanie, podobnie jak w wypadku witamin antyoksydacyjnych, to zapobieganie utlenianiu frakcji LDL, której przypisywane są właściwości miażdżycorodne. Do dobrych źródeł flawonoidów należą warzywa, owoce, soki, a także czerwone wino. Zarówno sam alkohol, jak i flawonoidy zawarte w czerwonym winie mają właściwości przeciwmiażdżycowe, takie jak: podwyższenie cholesterolu HDL, działanie przeciwzakrzepowe i antyoksydacyjne. Jednak w profilaktyce chorób układu krążenia nie zaleca się czerwonego wina, dopuszczając 2-3 drinki dziennie u osób zwyczajowo je pijących. Należy bowiem pamiętać, iż systematyczne spożywanie alkoholu może doprowadzić do alkoholizmu, marskości wątroby, zapalenia trzustki. Ponadto alkohol może podwyższać stężenie trójglicerydów w surowicy krwi, a zatem u pacjentów z zaburzeniami lipidowymi powinien być wykluczony.
Szczypta soli
U osób z nadciśnieniem tętniczym istotne jest ograniczenie spożycia soli do 6 g dziennie. W tym celu należy ograniczać spożycie przemysłowo przygotowanych produktów mięsnych i warzywnych oraz wprowadzać przyprawy ziołowe, co pozwoli ograniczyć sól w diecie. Dobrym sposobem ograniczenia spożycia soli jest niestawianie solniczki na stole.
Schabowy z ryby
W ostatnich latach coraz częściej podnoszone jest znaczenie ryb i olejów rybnych w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Ryby są dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Korzystne właściwości tych kwasów wyrażają się poprzez poprawę profilu lipoprotein (głównie obniżenie stężenia trójglicerydów oraz podwyższenie cholesterolu HDL) oraz poprzez działanie antyarytmiczne, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i hipotensyjne. Zaleca się spożywanie ryb (łosoś, pstrąg, makrela, dorsz) 2-3 razy w tygodniu w ilości około 200 g. Osoby z chorobą niedokrwienną serca mogą przyjmować pod kontrolą lekarza preparaty olejów rybnych w ilości 1-2 g dziennie, a pacjenci z podwyższonym stężeniem trójglicerydów 2-3 g dziennie.
Masło czy margaryna?
Sterole i stanole wyodrębniane z olejów roślinnych bądź pulpy drzewnej wykazują właściwości obniżające stężenie cholesterolu. Przemysłowo są dodawane do margaryn (np. Benecol, Pro-activ), majonezów, sosów. Produkty zawierające te związki zalecane są osobom z hipercholesterolemią. Dzienne spożycie 2-3 g steroli i stanoli pozwala obniżyć stężenie cholesterolu LDL o 10-15%.
Od tego, co jemy ważniejsze jest ile jemy
Podkreślić należy, iż do czynników zwiększających zagrożenie chorobami układu krążenia należy nadwaga i otyłość (BMI > 25 kg/m²). Z tego względu istotne jest, aby spożycie energii było zgodne z zapotrzebowaniem organizmu. Posiłki nadmiernie kaloryczne, głównie pochodzące z tłustych i słodkich produktów oraz mała aktywność fizyczna sprzyjają otyłości. Zapobieganie otyłości i jej leczenie jest podstawą postępowania w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia i cukrzycy typu 2.
Wybór produktów spożywczych zalecanych i przeciwwskazanych bądź wymagających ograniczenia w stosowaniu podano w tabeli.
Tabela. Wybór produktów spożywczych w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych
Zalecane | Ograniczone | Przeciwskazane | |
---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 |
Produkty zbożowe | Pieczywo razowa, maca, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste. | Rogaliki francuskie (croissant). | |
Warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych | Warzywa świeże i mrożone. Fasola, groch, soczewica, kukurydza. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowe (niesłodzone). Soki owocowe i warzywne. | Ziemniaki lub frytki smażone na głębokim oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. | Frytki, ziemniaki, warzywa przygotowane na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowe. Chipsy. |
Nabiał | Mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone). Chude sery i twarogi. Białko jajek. | Mleko, jogurt, kefir (półtłuste). Sery półtłuste. Dwa całe jaja na tydzień. | Pełne mleko. Śmietana. Mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery pełnotłuste. Jogurt i kefir pełnotłusty. |
Ryby i owoce morza | Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone). Unikać skóry. Można spożywac oleje rybne w kapsułkach (omega-3). | Ryby smażone na właściwym oleju. Małże, homary. | Ryby smażone na niewłaściwym tłuszczu. Krewetki. Kalmary. Ikra. |
Mięso | Indyk, kurczaki (usunąć skórę z drobiu). Cielęcina. Króliki. Dziczyzna. | Chyda wołowina. Jagnięcina. Szynka. Bekon. Kiełbasa drobiowa. | Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety. |
Zupy | Zupy warzywne. Chude wywary mięsne. | Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami. | |
Tłuszcze | Wybierać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Dopuszcza się olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Margaryny miękkie. | Masło. Smalec. Słonina. Tuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. | |
Sosy | Pieprz. Musztarda. Zioła. Przyprawy korzenne. | Sosy sałatkowe niskotłuszczowe (np. na bazie chudego jogurtu). | Sól. Majonez. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz. |
Opracowali: prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak i prof. dr hab. med. Barbara Cybulska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, 2004
Realizacja serwisu współfinansowana ze srodków Unii Europejskiej Regionalnego Programu Operacyjnego
Województwa Mazowieckiego 2014 – 2020 w ramach projektu "Rozwój systemu e-usług w Narodowym Instytucie Kardiologii w Warszawie"