Menu dla serca

Menu dla serca

DIETA NISKOCHOLESTEROLOWA


Prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających korzystnie na stan zdrowia człowieka. Konsekwencjami niezbilansowanego żywienia są m.in.: nieprawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny, ogólny zły stan zdrowia, podatność na choroby, zmniejszenie wydajności pracy, a nawet przedwczesny zgon.


Zasady diety

  • Prawidłowe żywienie jest podstawową metodą profilaktyki i leczenia miażdżycy, także wówczas, gdy wysoki poziom cholesterolu w surowicy krwi wymaga stosowania leków.
  • Dieta niskocholesterolowa może być stosowana nie tylko przez osoby z zaburzeniami lipidowymi, ale przez wszystkich, którzy pragną właściwie zadbać o swoje serce.
  • Do najlepiej poznanych czynników żywieniowych, wpływających na stężenie lipidów w surowicy krwi należą: ilość i rodzaj tłuszczów, ilość cholesterolu w pożywieniu, wartość energetyczna, a także zawartość niektórych witamin i składników mineralnych.

Tłuszcze

Przeciętny polski jadłospis zawiera zbyt dużo tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz cholesterolu pokarmowego. Ich nadmiar powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu w surowicy i zwiększa krzepliwość krwi. Dla zachowania naszego zdrowia ważne jest więc zarówno zmniejszenie udziału tłuszczów w naszej diecie, jak i zamiana tłuszczów nasyconych na korzystniejsze dla zdrowia nienasycone. W nasycone kwasy tłuszczowe obfitują w szczególności takie produkty spożywcze jak masło, smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa i tłuste wędliny, zwłaszcza wieprzowe. Wskazane jest więc wyeliminowanie tych produktów z naszego jadłospisu.

Przy przygotowywaniu posiłków mięsnych należy usunąć widoczny tłuszcz w mięsie oraz skórę z drobiu. Spośród różnych technik kulinarnych godne polecenia jest gotowanie, pieczenie na grillu lub w folii, duszenie na parze. Do smażenia, choć nie powinno to się zdarzać często, zaleca się olej rzepakowy lub olej z oliwek. Do smarowania pieczywa należy stosować niewielkie ilości wysokogatunkowych margaryn miękkich, bogatych w tłuszcze nienasycone i wzbogacane witaminami A, D i E. Można używać też margaryn zawierających sterole lub stanole roślinne, które mają zdolność obniżania stężenia cholesterolu w surowicy krwi.


Cholesterol

Bogatym źródłem cholesterolu są jaja, tłuste mleko i wyroby mleczarskie, tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, jak również podroby i wędliny robione na ich bazie (salceson, pasztetowa, pasztety). Podrobów nie należy spożywać wcale, zaś spożycie jaj należy ograniczyć do 2-3 tygodniowo (wliczając również jaja zawarte w potrawach).


Mleko

Mleko, jogurty, kefiry i sery są najważniejszymi źródłami wapnia w naszym pożywieniu. W diecie niskocholesterolowej należy wybierać mleko o niskiej zawartości tłuszczu tj. 0,5% bądź mleko odtłuszczone.

Należy unikać serów żółtych tłustych i pełnotłustych, które zawierają duże ilości tłuszczu. Spośród serów białych trzeba wybierać sery chude.



Warzywa

Warzywa powinny być stałym elementem każdego posiłku. Zalecane jest spożywanie ich w ilości około 0,5 kg dziennie, zarówno pod postacią różnego rodzaju surówek, jak i warzyw gotowanych (oczywiście bez tłuszczu) lub soków.

Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców jest szczególnie ważne, ponieważ są one doskonałym źródłem witaminy C oraz witaminy A w postaci beta-karotenu, witaminy E i kwasu foliowego oraz flawonoidów, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Witaminom zawartym w owocach i warzywach przypisuje się działanie przeciwmiażdżycowe. Do warzyw i owoców bogatych w witaminę C należą wszystkie rodzaje kapusty, kalafiory, kalarepa, papryka, truskawki, maliny oraz owoce cytrusowe. Dobrym źródłem witaminy C szczególnie w okresie zimowym są także soki cytrusowe. Natomiast prowitamina A, czyli beta-karoten, znajduje się zwłaszcza w żółtych i czerwonych warzywach i owocach; marchwi, dyni, papryce, pomidorach, zielonym groszku, szpinaku, sałacie, morelach.

Cennym składnikiem warzyw jest także błonnik, czyli włókno roślinne, które nie podlega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Uważa się, że błonnik zmniejsza wchłanianie tłuszczu i obniża poziom cholesterolu w surowicy krwi. Źródłem błonnika jest również pieczywo, zwłaszcza razowe, a także kasze.


Sól

Spożywamy zbyt dużo soli. Zasadnicze niebezpieczeństwo wynikające z nadmiaru soli, wiąże się z jej wpływem na ciśnienie krwi. Należy więc unikać słonych produktów, zwłaszcza konserwowanych. Powinno się ograniczyć solenie potraw w czasie ich przygotowywania oraz przy stole, zastępując dodatek soli innymi przyprawami smakowymi.


Ryby

Ryby zawierają kilka składników pokarmowych, które w innych produktach występują rzadko: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, selen, witamina D, jod. Szczególne znaczenie w profilaktyce miażdżycy mają kwasy tłuszczowe omega 3, których znaczne ilości znajdują się w tłuszczu ryb morskich (takich jak makrela, śledź, łosoś, sardynka).

Tłuszcze te obniżają poziom triglicerydów we krwi, działają przeciwzakrzepowo oraz obniżają podwyższone ciśnienie krwi. Zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu.


Praktyczne wskazówki


Robiąc zakupy, należy starannie czytać informacje na etykietkach podające wartość energetyczną i zawartość podstawowych składników odżywczych, w tym zawartość tłuszczu w kupowanym produkcie.


Należy wybierać

  • chude wędliny, najlepiej drobiowe lub wołowe,
  • chude mięso wołowe, cielęcinę, drób,
  • ryby (dla osób o prawidłowym ciężarze ciała mogą być tłuste ryby),
  • mleko, jogurty i twarogi o niskiej zawartości tłuszczu,
  • wszelkiego rodzaju warzywa świeże i mrożone oraz owoce,
  • soki naturalne niesłodzone.

Należy unikać

  • tłustych wędlin i wyrobów wędliniarskich,
  • pełnotłustych żółtych i białych serów,
  • pełnotłustego mleka,
  • masła,
  • ciast, czekolady, kremów, lodów i chipsów, w nich bowiem znajduje się też dużo tłuszczów.

Przy przygotowywaniu posiłków

  • albo nie smarować pieczywa (zaoszczędzi się kalorie), albo używać do tego celu margaryn miękkich, produkowanych na bazie tłuszczów roślinnych,
  • usuwać widoczny tłuszcz z mięsa,
  • drób jeść bez skóry,
  • unikać smażenia, piec mięso na grillu lub w folii,
  • do potraw gotowanych lub duszonych wymagających dodatku tłuszczu stosować minimalne ilości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • ilość sodu występująca naturalnie w produktach wystarcza do pokrycia naszego zapotrzebowania na ten składnik, należy więc używać soli bardzo oszczędnie.

Przy gotowaniu zup

  • gotować zupy na wywarach z warzyw lub warzyw i mięsa, nie używać wywaru z kości,
  • śmietanę zastępować mlekiem lub jogurtem odtłuszczonym,
  • wykluczyć dodatek wszelkiego rodzaju tłuszczów zwierzęcych oraz zasmażek.

Założenia diety

Produkty zalecane Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach Produkty przeciwwskazane
Produkty zbożowe Pieczywo z pełnego ziarna. Maca. Owsianka. Ryż. Makaron. Płatki kukurydziane. Muesli. Kasze gruboziarniste Rogaliki francuskie (croissant).
Nabiał Mleko chude. Sery chude np. chudy twaróg. Jogurt chudy. Kefir chudy. Białko jajek. Mleko półtłuste. Sery: Brie, Camembert, Edamski, Gouda. Jogurt niskotłuszczowy. Dwa całe jaja na tydzień. Pełne mleko. Śmietana. Mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery pełnotłuste. Jogurt pełnotłusty.
Zupy Zupy warzywne. Chude wywary mięsne. Zupy zagęszczone. Zupy zaprawiane śmietaną.
Ryby Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone). Unikać skóry. Ryby smażone na właściwym oleju. Ikra. Ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu.
Skorupiaki Ostrygi Małże, homary. Krewetki, kalmary.
Mięso Indyk. Kurczak. Cielęcina. Królik. Dziczyzna. Bardzo chuda wołowina. Jagnięta (1 lub 2 razy w tygodniu). Szynka. Bekon. Kiełbasa z cielęciny lub kurczaka. Wątroba 2 razy w miesiącu. Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne.
Tłuszcze Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy.
Owoce, warzywa Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola, groch, soczewica. Kukurydza. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowane (niesłodzone). Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju. Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowane . Chipsy.
Desery Sorbety. Galaretki. Bezy. Budynie na mleku chudym. Sałatki owocowe. Lody. kremy. Budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle.
Wypieki Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach dozwolonych. Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. pączki, ciastka, paszteciki, babeczki).
Wyroby cukiernicze Marmoladki. Marcepany. Chałwa. Czekolada. Toffi. Karmelki. Batony.
Orzechy Włoskie. Migdały. Kasztany. Laskowe, ziemne, pistacjowe i brazylijskie. Orzechy kokosowe. Orzechy solone.
Napoje Kawa filtrowana lub instant. Herbata. Woda. Napoje niskokaloryczne, bezalkoholowe. Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe. Czekolada. Kawa ze śmietanką. Gotowana kawa. Słodzone napoje gazowane. Alkohol w większych ilościach
Sosy, przyprawy Pieprz. Musztarda. Zioła. Przyprawy korzenne. Sosy sałatkowe niskotłuszczowe. Majonezy. Sól dodana. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz.

Opracowali: źródło: Pyörala K., De Backer G., Graham I. i wsp.; Prevention of coronary heart disease in clinical practice. Eur.Heart J., 1994,15,1300-31


Przykłady jadłospisów o różnej kaloryczności dla osób z zaburzeniami lipidowym


Każdy jadłospis został tak skomponowany, że dostarcza organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych (białko, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne), a jednocześnie zawiera niewielkie, spełniające wymogi diety niskocholesterolowej, ilości tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu pokarmowego.


Oprócz napojów podanych przy poszczególnych posiłkach można wypijać dodatkowo herbatę, kawę, wodę mineralną. Suma spożywanych płynów powinna wynosić około 1,5-2 litrów dziennie. Produkty wymienione w pozycji pojadanie mogą stanowić podwieczorek bądź przekąski spożywane między posiłkami głównymi.


Dieta 1000 kcal

Przeznaczona jest dla osób otyłych, u których oprócz obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy krwi konieczna jest także redukcja masy ciała.

Jadłospis 1 Jadłospis 2 Jadłospis 3
I śniadanie
  • herbata
  • mleko z płatkami kukurydzianymi (200g mleko 0,5% tłuszczu, 30g płatki kukurydziane)
  • 30g bułka grahamka
  • 3g margaryna miękka
  • 150g surówka z pomidorów i ogórków
  • kawa mleczna (200g mleko 0,5% tłuszczu)
  • 60g chleb żytni pełnoziarnisty
  • 20g kiełbasa szynkowa z kurczaka
  • 100g pomidor
  • kawa mleczna (200g mleko 0,5% tłuszczu)
  • 60g chleb mieszany
  • 30g polędwica z indyka
  • 50g papryka czerwona
  • 10g sałata
II śniadanie
  • herbata
  • 20g chleb chrupki
  • 3g margaryna miękka
  • 10g dżem niskosłodzony
  • 30g ser twarogowy chudy
  • 100g truskawki
  • 200g jogurt 0,5% tłuszczu
  • herbata
  • 10g chleb chrupki
  • koktajl mleczno-truskawkowy (200g jogurt 0,5% tłuszczu, 100g truskawki)
Obiad
  • 200g barszcz czerwony czysty
  • 100g kurczak gotowany
  • 150g ziemniaki gotowane
  • 150g surówka z marchwi i jabłek
  • 200g zupa z zielonego groszku
  • 80g boeuf Strogonow
  • 100g kasza gryczana
  • 200g surówka z ogórka kwaszonego i pora z olejem
  • 200g zupa jarzynowa
  • 100g pulpety z dorsza gotowane
  • 100g ziemniaki gotowane
  • 150g surówka z kapusty kwaszonej z marchwią, jabłkiem i cebulą
Kolacja
  • herbata
  • 100g sałatka wielowarzywna
  • 30g chleb mieszany z soją
  • 100g ryba w galarecie (ryba świeża, włoszczyzna, żelatyna, przyprawy)
  • herbata
  • 15g chleb chrupki
  • 250g seler naciowy w kremie serowym (seler naciowy, ser twarogowy, rokpol, przyprawy)
  • herbata
  • 30g chleb chrupki
  • 125g sałatka kolorowa z twarogu (twaróg chudy, papryka, rzodkiewka, sałata, łyżeczka oleju słonecznikowego)
Pojadanie
  • koktajl mleczno-jagodowy (100g czarne jagody, 150g mleko 0,5% tłuszczu, słodzik)
  • 150g kalarepa
  • 100g marchew
  • 100g jabłko

Dieta 1500 kcal

Przeznaczona jest dla kobiet powyżej 60 roku życia o niskiej aktywności fizycznej, a także dla osób o nieznacznej nadwadze.

Jadłospis 1 Jadłospis 2 Jadłospis 3
I śniadanie
  • kawa mleczna (200g mleko 0,5% tłuszczu)
  • 60g chleb żytni pełnoziarnisty
  • 30g chleb biały
  • 5g margaryna miękka
  • 30g kiełbasa szynkowa z kurczaka
  • 100g pomidor
  • 50g ogórek kwaszony
  • kawa mleczna (200g mleko 0,5% tłuszczu)
  • 60g chleb żytni razowy
  • 3g margaryna miękka
  • 20g polędwica luksusowa
  • 125g sałatka kolorowa z twarogu (twaróg chudy, papryka, rzodkiewka, sałata, łyżeczka oleju słonecznikowego)
  • herbata
  • musli na chudym mleku (200g mleko 0,5% tłuszczu, 25g musli)
  • 60g chleb mieszany z soją
  • 3g margaryna miękka
  • 50g ryba faszerowana
  • 100g sałatka jarzynowa z olejem
II śniadanie
  • herbata
  • 30g chleb mieszany słonecznikowy
  • 20g mięso wołowe gotowane
  • 100g surówka z białej kapusty z olejem
  • 150g jogurt naturalny 0,5% tłuszczu
  • 25g musli
  • 100g truskawki
  • herbata
  • 20g chleb chrupki
  • 3g margaryna miękka
  • 30g szynka wołowa gotowana
  • 50g kalarepka
  • 150g jabłko
Obiad
  • 250g krupnik z kaszy jęczmiennej z warzywami
  • 150g ziemniaki gotowane
  • 175g filety z dorsza po grecku (75g gotowany dorsz, 100g farsz grecki - włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, przyprawy)
  • 200g sok z czarnej porzeczki
  • 150g jabłko
  • 250g rosół z makaronem
  • 150g ziemniaki gotowane
  • 100g sztuka mięsa
  • 150g surówka z ogórków kwaszonych i pomidorów
  • 200g sok marchwiowo-jabłkowy
  • 250g kapuśniak z kapusty słodkiej z pomidorami
  • 300g leniwe pierogi na chudym serze
  • 150g surówka z marchwi i jabłek
  • 200g sok jabłkowy
Kolacja
  • herbata
  • 30g chleb mieszany słonecznikowy
  • 190g twarożek z ogórkiem i szczypiorkiem (twaróg chudy, jogurt chudy, ogórek i szczypiorek)
  • herbata
  • 30g chleb chrupki
  • 150g sałatka grecka (cebula, ogórek, papryka, pomidor, czosnek, ser feta, jogurt)
  • herbata
  • 40g bułka grahamka
  • 165g sałatka z twarogu z papryką (twaróg chudy, papryka, natka, kefir)
  • 50g pomidor
  • 10g sałata
Pojadanie
  • 175g jogurt owocowy 1,5% tłuszczu
  • 30g płatki kukurydziane
  • 100g śliwki
  • 150g jabłko
  • 150g jogurt owocowy 1,5% tłuszczu
  • 150g banan

Dieta 2000 kcal

Przeznaczona jest dla kobiet o umiarkowanej aktywności fizycznej oraz mężczyzn o niskiej aktywności fizycznej.

Jadłospis 1 Jadłospis 2 Jadłospis 3
I śniadanie
  • kawa mleczna (200g mleko 0,5% tłuszczu)
  • 50g chleb żytni razowy
  • 50g chleb biały
  • 5g margaryna miękka
  • 30g szynka wołowa gotowana
  • 50g ser typu „Feta”
  • 50g pomidor
  • 75g papryka czerwona
  • herbata
  • płatki owsiane na mleku (250g mleko 0,5% tłuszczu, 20g płatki owsiane, 7g cukier)
  • 60g chleb Graham
  • 30g chleb żytni pełnoziarnisty
  • 8g margaryna miękka
  • 20g szynka delikatesowa z kurczaka
  • 50g ser twarogowy chudy
  • 100g surówka z pomidora i ogórka kwaszonego
  • herbata
  • płatki kukurydziane na mleku (250g mleko 0,5% tłuszczu, 30g płatki kukurydziane)
  • 60g chleb mieszany z soją
  • 30g chleb biały
  • 50g ryba faszerowana
  • 100g sałatka jarzynowa z olejem
II śniadanie
  • herbata
  • 50g chleb żytni pełnoziarnisty
  • 3g margaryna miękka
  • 115g sałatka z twarogu z selerami (twaróg chudy, jabłko, jogurt, seler korzeniowy, natka)
  • herbata
  • 40g chleb Graham
  • 80g serek twarogowy ziarnisty
  • 100g rzodkiewka
  • 10g szczypiorek
  • herbata
  • 50g bułka grahamka
  • 3g margaryna miękka
  • 50g ser twarogowy chudy
  • 50g rzodkiewka
  • 150g jabłko
Obiad
  • 350g barszcz ukraiński
  • 250g ziemniaki gotowane
  • 100g dorsz w jarzynach
  • 250g surówka z warzyw sezonowych
  • 100g pomarańcza
  • 350g zupa jarzynowa z ziemniakam
  • 200g kasza gryczana na sypko
  • 100g bitki wołowe w jarzynach
  • 200g surówka z białej kapusty
  • 150g mus jabłkowy
  • 350g zupa fasolowa z ziemniakami
  • 3 szt. naleśniki z farszem greckim (włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, łyżeczka oleju, przyprawy)
  • 50g ogórek kwaszony
  • 200g sok marchwiowo - pomarańczowy
Kolacja
  • herbata
  • 40g bułka wrocławska
  • 40g chleb żytni razowy
  • 30g kiełbasa szynkowa z indyka
  • 20g szynkówka wołowa
  • 100g surówka z marchwi i jabłek
  • herbata
  • 40g chleb żytni pełnoziarnisty
  • 20g bułka wrocławska
  • 20 szynkówka wołowa
  • 100g galaretka z drobiu
  • 150g surówka z selerów, jabłek i marchwi
  • herbata
  • 50g bułka grahamka
  • 30g bułka pszenna
  • 165g twarożek z ogórkiem i szczypiorkiem (twaróg chudy, jogurt chudy, ogórek i szczypiorek)
Pojadanie
  • koktajl maślankowo- jagodowy (200g maślanka 0,5% tłuszczu, 100g czarne jagody mrożone, 5g cukier)
  • 100g banan
  • koktajl jogurtowo-truskawkowy (200g jogurt naturalny 0,5% tłuszczu, 150g truskawki - mogą być mrożone, 7g cukier)
  • 200g sok pomidorowy
  • napój maślankowo-ogórkowy (200g maślanka 0,5% tłuszczu, 50g ogórek, 10g szczypiorek)
  • 60g kiwi
  • 100g jabłko

Dieta 2500 kcal

Przeznaczona jest dla mężczyzn o prawidłowej masie ciała i umiarkowanej aktywności fizycznej

Jadłospis 1 Jadłospis 2 Jadłospis 3
I śniadanie
  • herbata
  • płatki kukurydziane na mleku (250g mleko 0,5% tłuszczu, 35g płatki kukurydziane)
  • 50g chleb żytni
  • 50g kajzerka
  • 5g margaryna miękka
  • 40g wędzonka wołowa
  • 100g ogórek kwaszony
  • 250g surówka z cykorii, ogórka kwaszonego i jabłka
  • herbata
  • musli z jogurtem (250g jogurt naturalny 2% tłuszczu, 30g musli z owocami)
  • 100g chleb mieszany
  • 5g margaryna miękka
  • 40g polędwica sopocka
  • 200g sałatka z ogórków i pomidorów
  • herbata
  • 50g bułka
  • 80g chleb żytni razowy
  • 5g margaryna miękka
  • 30g kiełbasa szynkowa z indyka
  • 200g sałatka z twarogu z papryką (twaróg chudy, papryka, natka, kefir, musztarda)
  • 150g pomidor
II śniadanie
  • herbata
  • 80g chleb mieszany
  • 80g makrela wędzona
  • 180g surówka z pomidorów z cebulą
  • herbata
  • 80g chleb żytni
  • 3g margaryna miękka
  • 180g pasta z twarogu i selera naciowego (twaróg chudy, jogurt, seler naciowy, rzodkiewka, szczypiorek, przyprawy)
  • herbata
  • 80g chleb żytni
  • 5g margaryna miękka
  • 20g polędwica luksusowa
  • 100g jogurt 0,5% tłuszczu
  • 100g kalarepa
  • 100g kiwi
Obiad
  • 450g zupa ogórkowa z ziemniakami
  • 80g schab pieczony w folii bez tłuszczu
  • 150g brukselka z wody
  • 150g sałata zielona z pomidorem, ogórkiem i olejem
  • 250g ziemniaki gotowane
  • 200g kompot owocowy
  • 450g barszcz czerwony z fasolą
  • 300g pierogi leniwe z chudego sera
  • 250g surówka z marchwi i jabłek
  • 200g jabłka pieczone
  • 450g zupa pomidorowa z ryżem
  • 200g dorsz w jarzynach
  • 250g surówka z ogórków kwaszonych i pomidorów
  • 250g ziemniaki gotowane
  • 150g galaretka wiśniowa
Kolacja
  • herbata
  • 80g chleb żytni
  • 3g margaryna miękka
  • 360g pomidory nadziewane (pomidory, twaróg chudy, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt, przyprawy)
  • 150g jabłko
  • herbata
  • 80g chleb słonecznikowy
  • 3g margaryna miękka
  • 40g szynkówka wołowa
  • 150g sałatka jarzynowa
  • herbata
  • 100g chleb słonecznikowy
  • 20g pieczeń wołowa
  • 30g ser camembert
  • 50g papryka
  • 100g ogórek kwaszony
Pojadanie
  • 100g kiwi
  • 250g jogurt owocowy 0,5% tłuszczu
  • 50g banan
  • 150g jabłko
  • 150g jogurt owocowy 2% tłuszczu
  • 150g banan
  • 150g grejpfrut
  • 100g marchew
  • 200g jogurt 0,5% tłuszczu



Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna oraz zawartość tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w 100 g wybranych produktów

Energia
(kcal)
Tłuszcz
(g)
Tłuszcze nasycone
(g)
Cholesterol
(mg)
Mleko i przetwory
Mleko 3,2% tłuszczu 61 3,2 1,9 13
Mleko 1,5% tłuszczu 47 1,5 1,0 5
Mleko 0,5% tłuszczu 39 0,5 0,3 2
Śmietana 18% tłuszczu 184 18,0 10,8 56
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 2,0 1,2 8
Jogurt owocowy 1,5% tłuszczu 60 1,5 0,9 6
Kefir 2% tłuszczu 51 2,0 1,2 8
Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu 37 0,5 0,3 3
Ser camembert pełnotłusty 291 23,0 13,7 73
Ser brie pełnotłusty 329 28,0 17,9 72
Ser edamski tłusty 313 23,4 14,0 71
Twaróg chudy 99 0,5 0,3 2
Twaróg półtłusty 133 4,7 2,8 17
Twaróg tłusty 175 10,1 6,0 37
Ser typu "Feta" 215 16.0 10,3 89
Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty 161 11,0 6,5 37
Serek twarogowy ziarnisty 101 4,3 2,6 15
Jaja
Jaja kurze całe 139 9,7 3,0 360
Białko jaja kurzego 49 0,2 0 0
Pieczywo mieszane
Chleb baltonowski 251 1,5 0,3 0
Chleb chrupki 352 2,4 0,3 0
Chleb mieszany ze słonecznikiem 240 4,5 0,6 0
Chleb mieszany z soją 226 2,7 0,5 0
Chleb zwykły 248 1,3 0,3 0
Pieczywo żytnie
Chleb żytni pełnoziarnisty 225 1,8 0,3 1
Chleb żytni razowy 213 1,7 0,3 0
Chleb żytni staropolski 225 1,4 0,3 0
Pumpernikiel 240 2,0 0,4 0
Pieczywo pszenne
Bułki grahamki 252 1,7 0,4 0
Bułki kajzerki 296 3,6 0,9 0
Produkty śniadaniowe
Musli z owocami suszonymi 325 3,4 0,6 0
Musli z rodzynkami i orzechami 375 12,7 1,3 0
Płatki kukurydziane 363 2,5 0,5 0
Wędliny wieprzowe, wołowe i mieszane
Polędwica luksusowa 177 10,0 3,5 64
Szynka wieprzowa gotowana 233 18,3 6,4 51
Szynka wołowa gotowana 107 2,0 0,9 54
Szynkówka wieprzowa 191 14,7 5,1 41
Szynkówka wołowa 85 1,5 0,7 40
Kiełbasa podwawelska 247 19,6 6,9 59
Parówki popularne 342 34,3 11,7 56
Wędliny podrobowe
Kiszka pasztetowa 384 35,7 12,4 137
Pasztet pieczony 390 31,2 13,0 370
Salceson włoski 318 29,3 11,4 111
Wędliny z indyka
Baton szynkowy z indyka 143 9,3 2,6 69
Kiełbasa szynkowa z indyka 88 2,0 0,6 61
Polędwica z indyka 105 4,6 1,3 52
Szynka z indyka 84 1,6 0,5 58
Wędliny z kurczaka
Polędwica z piersi kurczaka 93 1,2 0,3 53
Szynka delikatesowa z kurczaka 123 5,6 1,6 73
Szynka z piersi kurczaka 98 1,2 0,3 54
Kiełbasa szynkowa z kurczaka 110 5,0 1,2 69
Kiełbasa kanapkowa z kurczaka 179 13,5 4,3 65
Ryby wędzone
Dorsz wędzony 94 0,5 0,1 50
Łosoś wędzony 162 8,4 1,7 70
Makrela wędzona 221 15,5 3,9 70
Serek twarogowy ziarnisty 101 4,3 2,6 15
Pikling 215 14,3 2,1 90
Przetwory rybne
Sałatka z dorsza 187 13,9 1,0 27
Sardynka w pomidorach 162 9,9 2,8 76
Śledź marynowany 192 12,6 2,7 60
Śledź w oleju 301 26,5 3,2 65
Tuńczyk w wodzie 96 1,2 0,3 70
Tłuszcze roślinne
Olej kukurydziany 884 100,0 12,3 0
Olej rzepakowy uniwersalny 884 100,0 7,1 0
Olej słonecznikowy 884 100,0 11,1 0
Olej sojowy 884 100,0 12,0 0
Oliwa z oliwek 882 99,6 14,9 0
Margaryna kubkowa o zawartości 80% tłuszczu 710 80,0 18,8 0-1
Margaryna kubkowa o zawartości 60% tłuszczu 534 60,0 13,4 0-1
Margaryna kubkowa o zawartości 50% tłuszczu 442 50,0 14,3 0
Margaryna kubkowa o zawartości 45% tłuszczu 398 45,0 11,9 0
Tłuszcze zwierzęce
Masło ekstra 735 82,5 54,7 248
Masło śmietankowe 659 73,5 50,3 220
Smalec 880 99,5 46,5 95
Tłuszcze zwierzęce
Tłuszcz mieszany o zawartości 60% tłuszczu 573 64,0 33,7 182

Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Warszawa 2005



Realizacja serwisu współfinansowana ze srodków Unii Europejskiej Regionalnego Programu Operacyjnego
Województwa Mazowieckiego 2014 – 2020 w ramach projektu "Rozwój systemu e-usług w Narodowym Instytucie Kardiologii w Warszawie"